Masterclass Cesar Zuiderwijk: Echt leuk en vooral leerzaam!!

Geplaatst op

Vrijdagavond 3 november 2017 hervatte Cesar Zuiderwijk zijn Masterclass serie die al in 2016 was begonnen. Al vele jaren staat neerlands beroemdste drummer in de nederlandse theaters, met shows als Drumbonen en Kaneelstokken, Trommelfruit en Drummoires. Deze voorstellingen waren- naast zijn drumkunsten- veelal rijkelijk voorzien van show-elementen en hadden vaak een cabaratesk karakter. De ‘clown uithangen’ zoals Cesar het zelf noemt.

Maar met deze Masterclasses gaat Cesar weer terug naar waar het allemaal om draait: Drummen!! Nee het is zeker geen saaie les, zijn verhalen zijn nog steeds voorzien van hilarische anekdotes, zoals de blooper in Ahoy tijdens de Taptoe van 2015. En vooral de wijze waarop hij die verhalen uitbeeldt draagt bij aan de humor. Maar kenmerkend voor deze Masterclass is dat hij toch met name serieus wil ingaan op de vragen uit het publiek. Hij begint zijn Masterclass dan ook gewoon met de vraag ‘of er nog vragen zijn?’. Hij voert de druk wel gelijk op door het voorbeeld te geven van de oude jazzvirtuoos John Engels die in dit soort situaties gewoon wegliep als er dan geen vragen waren. Maar dan blijkt het publiek toch met name te bestaan uit -vooral jonge- drummers die naar het Castellum in Alphen aan de Rijn zijn gekomen om iets te leren van de meester. En zo wordt het eerste half uur al gevuld met vragen en antwoorden. Al snel daarna bouwt hij zijn masterclass uit met praktijkvoorbeelden die hij heel interactief met het publiek doorneemt.

De pauze duurt kort en wordt beeindigd doordat Cesar al improviserend op zijn akoestische Pearl drumset is begonnen met spelen. En zo schiet het tweede deel van de Masterclass ook voorbij. Al spelend met diverse -met name jongere- drummers uit het publiek -afgewisseld met weer vele verhalen- brengt hij zijn lessen in de praktijk. Maar de avond is veel te kort: Ver over zijn eindtijd heen sluit Cesar heel informeel af met de boodschap dat hij in het cafe nog even komt signeren en napraten. En daar vormt zich dan ook al snel een rij. Een avondje met de Meastro is echt leuk en vooral leerzaam!!