Clinic Femke Krone bij Bax Music

Geplaatst op

Op 14 oktober jl. waren we weer getuige van een clinic bij Bax Music in Rotterdam. Een kleinschalige setting in de winkel met ca 10 geinteresseerden en een expert. En die expert was dit keer de meest gevraagde percussioniste van Nederland, Femke Krone. Femke is eén van die muzikanten waar grote sterren als Rene Froger, Jan Smit, Gerard Joling, Rob de Nijs, Ellen ten Damme, Frans Bauer, e.v.a. graag gebruik van maken voor zowel live-shows als studio-opnames. Femke is ook in het buitenland geen onbekende, getuige haar werk bij Julian Coryell, Travis Warren en Pink. Tenslotte is ze ook actief in de Dance-scene, met DJ’s als Rose Maestro, Roog, Marcello, Lucien Foort, Eric E, DJ Mendoza en vele anderen.

En zo’n top-artiest maakt gewoon een zatermiddag tijd vrij om liefhebbers van trommelarijen te vertellen over haar ervaringen en te laten zien en horen wat je met Conga’s, Timbales, Bongo’s, Chimes, maar ook de electrische Octopad, allemaal wel niet kan doen.

En dat gaat Femke goed af. Vanaf de eerste seconde straalt ze een enorme energie uit die ze vrijwel direct vertaalt in een improvisatie op al haar percussie-instrumenten, waarbij ze ook gebruik maakt van loops en samples. Maar even enthousiast vertelt ze over haar jeugd, hoe ze van beginnend drummer tot percussionist is verworden (de schoolband had al een drummer,….), maar ook hoe ze op haar 23e jaar gevraagd werd om bij Rene Froger in Ahoy mee te spelen en hoe het vanaf daar een rollercoaster ride werd, waarbij ze in alle grote zalen van Nederland heeft mogen optreden. Mooie en indrukwekkende verhalen!!

Maar haar kennis overdragen aan jonge en oude liefhebbers is ook eén van haar passies. Zo is ze sinds 2014 docent bij Popschool Novae in Ede, waar ze met name de Cajon instrueert aan jonge leerlingen (de Cajon is nu eenmaal goedkoper dan en maakt minder herrie als een drumstel; als belangrijk argument voor de ouders). De Cajon is trouwens gemaakt voor de spaanse flamenco muziek. We leren dat zelfs Femke nog moet meetellen als ze flamenco-artiesten begeleidt.
Op de vraag wat Femke’s favoriete muziek is krijgen we uiteraard het antwoord dat alle muziek leuk en interessant is maar evenzo makkelijk laat ze een nummer van Raul Midon horen waar ze met liefde het ritme mee slaat.

Na deze verhalen en wat oefeningen zijn de anderhalf uur opeens voorbij. En als dan vrijwel alle aanwezigen nog even blijven hangen om nog wat vragen te stellen blijkt hoe waardevol zo’n clinic is voor de liefhebbende Trommelaars.