School’s Out 2018…. Down South…. Mira Burgers… 9,6!!

Geplaatst op

Het is een zachte zwoele donderdagavond als ik op het pleintje voor de ingang van de Effenaar aan kom lopen. Overal staan en zitten de studenten van het Rock City Institute uit Eindhoven gezellig met elkaar te kletsen. Het is pauze denk ik nog. Maar nadat ik mij heb gemeld bij twee doorgewinterde security-mannen loop ik de kleine zaal in van De Effenaar en merk ik dat de afstudeershow “School’s Out 2018” in volle gang is. Van de 11 bands -met eén of meerdere afstudeerders per band- verspreid over twee avonden, moeten er nog drie spelen, waarvan de eerste nu op het podium staat. Nog twee bands te gaan dus. Want ik kom speciaal voor eén van de Trommelaars uit mijn boek, Mira Burgers. Haar afstudeeropdracht is een optreden met Down South, de laatste band van de avond. Bij de ingang van de zaal komt John, de vader van Mira, mij nog even snel begroeten. Hij en de opa van Mira hebben het druk, want ze treden op als roadie van Mira. En volgens mij zijn ze minstens zo nerveus als de afstudeerders die avond. Maar dat geldt trouwens voor alle aanwezige ouders.

De sfeer in de zaal is uitermate vrolijk. Elke band wordt vanuit het publiek duidelijk aangemoedigd, namen van de afstudeerders worden gescandeerd en na elke song wordt stevig geapplaudiseerd. En terecht want het nivo is hoog. Zeker als je weet dat de meeste songs zelfgeschreven zijn. De -op een-na-laatste band is Sheverine. Het drumstel van Sophie Engels, drummer van Sheverine, wordt rechts vooraan het podium opgesteld. Mira had mij al verteld dat haar drumstel daar ook zou staan, dus dat geeft mij mooi de gelegenheid om die positie uit te proberen. Want ja, ik kom daar uiteraard om een concert-foto van Mira te maken voor het boek Trommelaars. Helaas is de belichting op de plek van het drumstel van Sophie Engels uitermate povertjes als het gaat om fotografie: de artiest gehuld in alleen rood licht (of alleen groen of blauw)  is wellicht leuk voor effecten in de zaal, maar niet om mooie foto’s mee te produceren. Maar ja, niet zeuren, ik heb wel voor hetere vuren gestaan.

Na het optreden van Sheverine blijft het drumstel grotendeels staan en wordt aangevuld met onderdelen van Mira’s drumkit. Vader John, Opa Peer en Hennie hebben het er maar druk mee. Eenmaal achter de drumkit gezeten is Mira helemaal in control. Met een strak gezicht regelt ze de soundcheck. De focus en concentratie verraden al een behoorlijke mate van professionaliteit. Leuk om te zien! Maar zo heeft Mira wel meer zaken goed geregeld: van haar eigen styling tot aan het introfilmpje, aan het begin van het optreden, geproduceerd door Mira en haar moeder. Mira’s ouders zijn trouwens heel erg supportive ten opzichte van Mira’s muziekcarriere. Wellicht heeft dat ook te maken met het feit dat vader John zelf professioneel muzikant en muziekdocent, met zijn eigen muziekbedrijf, Jammusicware!

Mira is trouwens de enige van de band die afstudeert, deze avond. Down South is een hip hop band die in 2016 is opgericht vanuit het Rock City Institute in Eindhoven. Alle bandleden, behalve de rapper zelf, kennen elkaar van die muziekopleiding. De band bestaat uit Bas Bastian – (Rap/Vocals), Felice Parqui (Vocals/Guitar), Mat van Baest (Bass/Vocals), Reg Verstegen (Turntable / Guitar/Vocals), Polle van Genechten (Keys/Vocals) en Mira Burgers (Drums/Vocals). De band mixt old school en new school Hip-Hop door elkaar om zo een ‘West Coast’ stijl te creëeren die zij weer op hun eigen manier invullen. Naast hiphop komen er ook invloeden van reggae, pop en funk voor in hun muziek. Begin 2018 wint Down South de Music Masters in popzaal De Vorstin, die elk jaar wordt georganiseerd door het ROC Hilversum.

De combinatie van drums en bass, gitaarrifjes en samples maakt een heerlijke vette ondergrond voor de raps van Bas Bastian. En de zaal reageert daar dan ook direct op. Met name bij het laatste nummer, Robin from the Hood gaat de hele zaal uit zijn dak. Het strakke, gefocuste gezicht van Mira is dan allang voorzien van een stralende lach. Een -met enige regelmaat- ontspannen interactie van Mira met de andere bandleden laat zien dat de band loopt als een trein, met een uitzinnig publiek als decor. En dat laat zich -bij zo’n afstudeershow- ook nog eens uitdrukken in een cijfer – 9.6 !!! Een mooiere manier om af te studeren is er eigenlijk niet……..!!

Eén antwoord op “School’s Out 2018…. Down South…. Mira Burgers… 9,6!!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *