Interview met Luka van de Poel

Geplaatst op

Op 4 mei jl. speelden DeWolff in Paradiso het eerste optreden van hun tournee ter ondersteuning van hun nieuwe CD/LP Thrust. Een week later spelen ze in de Maassilo in Rotterdam. Het contrast tussen de historische Amsterdamse jaren-60-poptempel en het (in beton gegoten) industrieel erfgoed van Rotterdam is duidelijk zichtbaar. Ik heb in deze nieuwe Rottterdamse rockzaal een interview met Luka van de Poel, de drummer van DeWolff. We komen dan ook gelijk op het onderwerp van hun twee-ledige fanbase. Enerzijds zijn dat de oudere fans die zich aangetrokken voelen tot de -veelal als retro bestempelde- band met vergelijkingen naar Deep Purple, Allman Brothers Band, en andere lijntjes naar de psychedelische c.q. southern rock van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Maar in Paradiso was de zaal juist  bezet met jongeren die deze periode helemaal niet hebben meegemaakt. Die stonden gewoon te luisteren naar eén van de beste hedendaagse rockbands van Nederland. In Nederland zit dat wel goed dus.  Dus praten we -onder andere- over die verschillen in leeftijd in het buitenland tussen de (jonge) franse en (oudere) duitse fans. En hoe je die jonge fans beter kunt bereiken.

DeWolff bestaat uit Robin Piso (keyboards) en de broers Pablo (gitaar, zang) en Luka van de Poel (drums) die al meer dan 10 jaar bezig zijn met muziek maken. Luka is al vanaf zijn achtste jaar bezig met drummen. ‘Toen ik 11 was speelden Pablo en ik al Fire van Jimi Hendrix in de slaapkamer terwijl onze oma op het bed zat te luisteren. We hebben het met Luka over zijn held Levon Helm, over zijn gevoeligheid voor de sfeer tijdens een optreden, ….”Een optreden kan nooit geniaal of briljant worden als het publiek niet enthousiast is !“, zijn afstudeerproject aan het conservatorium in Amsterdam vorig jaar met de Akula Rhythm Band geboren uit zijn voorliefde voor de afrobeat uit de 70-er jaren. Maar ook over zijn speelstijl: “Ik ben geneigd om veel te spelen. Zoals Mitch Mitchell van Jimi Hendrix die, overal waar hij kon, een fill speelde. Levon Helm is natuurlijk weer het tegenover gestelde. En juist het vinden van die balans ……..“. Tenslotte passeert de zakelijke kant de revue. Het is mooi te zien dat een band waarvan de leden -enerzijds- nog erg jong zijn, maar -anderzijds- meer ervaring hebben in het ‘runnen’ van een band dan de gemiddelde rockband van middelbare leeftijd, zich zo bewust bezig houden met de marketing en strategie van hun carriere.

Tot nu toe zijn alle interviews interessant en de moeite waard, maar dit interview had echt nog twee tot drie keer zo lang mogen duren om alle onderwerpen goed te kunnen behandelen. Maar wellicht komt die gelegenheid nog wel een keer. In ieder geval moet ik nog een recentere foto maken dan de -inmiddels gedateerde foto’s van hierna …..???  En …. oh ja, het hele interview is natuurlijk te lezen in mijn boek “Trommelaars”!!

En kijk hier voor het speelschema van DeWolff, want ik zou zeker gaan kijken en luisteren !!!

[envira-gallery id=”1589″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *