A Drummer’s Dream

Elk jaar kun je -als drummer/liefhebber- clinics bezoeken of zelfs hele festivals met een aantal clinics of demo’s zoals Adams Drumworld Festival, Herfstfest, De Drum Driedaagse, etc. In elk van die clinics kun je bekende drummers/percussionisten in actie zien en horen vertellen over hun vak. Leerzaam en vooral leuk, zoals bijvoorbeeld de theatershow van Cesar Zuiderwijk die er een hele avond in zijn eentje mee vult.

Nasyr Abdul Al-Khabbyr hosted a drum camp that brought together a handful of master musicians to a remote farm in Canada’s wilderness.

In mijn onderzoek voor mijn boek “Trommelaars” stuitte ik -op internet- op een documentaire gemaakt door de canadese filmproducer John Walker. De film die hij had gemaakt ging over een week lang drumclinics, verhalen vertellen en plezier maken van en met een aantal grote en bekende namen uit de drummerswereld. Lokatie was de boerderij van Nasyr Abdul Al-Khabyyr in Westport Ontario in Canada. Midden in de natuur. De leraren waren, naast Nasyr, drummers en percussionisten uit de jazz, rock, latin-wereld als Mike Mangini, Kenwood Dennard, Dennis Chambers, Horacio ‘El Negro’ Hernandez, Giovanni Hidalgo en de -helaas veel te vroeg overleden- Raul Rekow!!!

Helaas is deze documentaire A Drummer’s Dream, niet in Europa te verkrijgen of te zien, maar ondergetekende mocht -in het kader van het onderzoek voor mijn boek “Trommelaars”- bij hoge uitzondering de gehele film bekijken. En dat was de anderhalf uur meer dan waard. Je kunt zien dat de filmmaker zelf vroeger drummer is geweest. Feilloos weet hij de momenten vanuit de juiste hoeken vast te leggen. En dat maakt dat de film geen enkel moment inkakt, maar de spanningsboog gespannen houdt.

Horacio ‘El Negro’ Hernandez, Dennis Chambers and Kenwood Dennard jamming together .

De documentaire begint met Nasyr Abdul Al-Khabyyr die met zijn microfoon de hartslag simuleert. “This is the first drum. The Heartbeat. That’s what this camp is all about”. Daarna introduceert hij Mike Mangini, ‘the fastest hands in the business’!! Mike mocht geen professioneel drummer worden van zijn ouders, daarom is hij eerst software engineering en accounting gaan studeren. Maar dat weerhield hem er niet van zijn grote passie te volgen en zijn talent ten volle te benutten. En dat betekent hard werken, zoals Hernandez zegt: “It’s no secret. It is all about our effort. Somebody may be a little bit more talented than the other, but in the end it is only effort!!!”

Maar de hele film straalt niet alleen hard werken en vakmanschap uit. Met name het plezier in het spelen krijgt de bovenhand. Zo zegt eén van de studenten: “In Asian culture everything is very rigid. We never learned to have fun. But if you see guys like Horatio, Giovanni and Raul and they re just like having fun and laughing and chilling all the time. So you learn it won’t kill you to have some fun and dance.

Raul Rekow and Giovanni Hidalgo, two of the world’s best conga players.

Ook onderling wordt de draak met elkaar gestoken, zoals Dennis Chamber over Raul Rekow: “In Santana I was hitting very hard. And when he [Raul] was sitting at my right I could hear him sonicly overtopping my drums. His head swinging, bandaids are flying. I got yellow drums and I see red blood splatting on my snare drum“.

Maar het overbrengen van kennis op de jeugd is een drive die ik ook veel bij nederlandse drummers tegenkom. Raul Rekow zegt hierover: “We give these students some encouragement and the confidence to go on. The root word for encouragement is courage. So we’re giving them the courage to say ‘I can do this too’.

En dat al die passie, courage en ‘fun’ overgebracht is op de studenten vertelt een jonge student op eind van de film, nadat hij gevraagd wordt om op het drumstel te komen spelen: “When I hit the first stroke I just -click- i became someone else!! Mike and Dennis were staring at me. Kenwood was making me laugh. Everyone was cheering me on and it was making me feel good. IT WAS THE BEST DAY OF MY LIFE, … EVER!!!!

En nu maar hopen dat de film -na bijna 10 jaar- ook in Europa wordt uitgebracht !?

 

The director John Walker demonstrates – once a drummer always a drummer.