…en weer twee interviews: metal, marketing en ondernemerschap!?

Een snijdende wind maakt de gevoelstemperatuur wel erg laag als ik op zoek ga naar de parkeermeter in het Hoogkwartier in Rotterdam. Ik heb haast want om 10 uur staat mijn afspraak met Gijs van de Kerkhof. Gijs is eigenaar van de Rotterdam Drum Department. Daarnaast is hij grafisch ontwerper, fotograaf, metaldrummer, en vooral muziekliefhebber. “Ik zie mijzelf niet als ondernemer! Ik zie mijzelf als drummer die in een drumzaak staat. En dat is een hele andere ‘state of mind’ dan wanneer ik een mijzelf zou zien als een verkoper in een winkel….!!“, bekent Gijs. We praten verder over zijn passie voor drummen, de broederschap die drummers eigenlijk zijn, zijn aanleg voor handel en vooral hoe de markt voor druminstrumenten in elkaar zit. Maar ook hoe Gijs zijn winkel in leven heeft gehouden tijdens de crises in de afgelopen jaren en -vooral hedentendage- in het geweld van online verkoop. Hoe dat verder gaat,… ja dat lees je in het boek “Trommelaars“.

s-Middags is de gevoelstemperatuur al niet veel beter, op deze winterse woensdag, als ik aanbel bij het Haags Popcentrum. Mijn ‘onderwerp’ is nog niet gearriveerd en dus neem ik maar plaats op de gerieflijke bank aan het eind van de gang. Daar heeft Koen Herfst zijn oefenruimte. Dat is ook meteen duidelijk door de iconische en meer dan levensgrote foto van Koen op de muur. En die foto is gemaakt tijdens een van zijn magistrale en iconische drumsolo’s tijdens de wereldtournee van Armin van Buuren in 2014. Maar daarnaast is hij uiteraard metaldrummer bij bands als I Chaos en Dew Scented, maar ook als maker en schrijver van zijn soloplaat Back to Balance, en de EP ‘3Meets2″ samen met percussionist Vernon Chatlein en als organisator van HerfstFest. En inmiddels is hij weer met een aantal nieuwe projecten bezig, waaronder een nieuw album, een nieuwe band en een samenwerkingsverband met Cesar Zuiderwijk, Drum Demons. Koen is waarschijnlijk de hardst werkende drummer van Nederland. Ik voel mij dan ook best vereerd dat hij een uurtje in zijn drukke schema vrijmaakt om met mij te praten. En ons gesprek gaat dan ook alle kanten op: van waar zijn passie voor drummen vandaan komt, ondernemerschap, marketing, waar hij zijn inspiratie voor songwriting krijgt, kennisoverdracht, dingen doen met maatschappelijk belang, en nog veel meer. “Je hebt nu wel genoeg materiaal voor een fotoboek,…” grapt hij, als ik  aan het eind van het interview vraag of ik niet iets vergeten ben! Nadat we een afspraak gemaakt hebben om nog een goeie live foto te maken van Koen op HerfstFest op 14 oktober 2018, nemen we afscheid.