Meer drummer-interviews: de Amsterdamse Connectie…

Het is zaterdagmiddag 24 februari 2018. Door de inmiddels koude snijdende wind wandel ik in stevige pas van mijn -veel te dure- parkeerplaats naar het Muziekpakhuis aan de Alberdingk Thijmstraat 19 in Amsterdam. Nadat ik heb aangebeld gaan de zware deuren, van deze voormalige St’Vincentius lagere school, automatisch open. Ik neem plaats in het atrium en wacht geduldig de komst af van de man die ik ga interviewen. In de wereld van de muziek-consument wellicht niet bekend, maar in het drummerswereldje, des te meer: Freddy Cohen heeft -samen met Wim Heuperman- begin tachtiger jaren het Muziekpakhuis opgericht en geleid. Na een paar jaar week hij van het muzikale pad af en werd organisatie-adviseur, -trainer, begeleider, coach, projectmanager, interim-manager en nog vele andere rollen. Ergens in 2006 pakte hij zijn drum-carriere weer op, waardoor je zijn naam ziet voorbijkomen bij de organisatie van de Drum-Drie-Daagse, De Drummersdag, maar ook als voorzitter van de jury van het Drumtalent 2017 bij Adams Drumworld. Tenslotte is hij nu zakelijk leider en drummer bij de Amsterdam Blues Company. Je begrijpt het al: het uur was eigenlijk veel te kort voor een interview!

Ik speelde vroeger wel eens mee met van die schoolbandjes van leerlingen die bij mij op de muziekschool zaten. En als het goed gaat in de zaal, dan zie je -vanaf het podium- opeens het publiek naar voren komen. En dan zie je opeens die band ook in een flow komen. En dan gebeurt het…!! Echt fantastisch!!

Maar ik moet weer snel door naar het volgende interview: Rob Klerkx, de drummer van Moke en bandleider van zijn eigen “Rob Klerkx & The Secret“. We hebben een afspraak gemaakt in het nieuwste muziekpaleis van Amsterdam. De Q-factory is naar eigen zeggen het grootste muziekmakerscentrum van Europa voor muzikanten, acteurs en dansers. Je kunt er gewoon repeteren, opnames maken, maar ook optreden. Ik ontmoet Rob in het café/restaurant bij de ingang. Nadat we voldoende koffie hebben ingeslagen verhuizen we naar zijn opnameruimte op de tweede verdieping. Een groter contrast met het Muziekpakhuis bestaat er eigenlijk niet. Waar de jonge leerlingen het moeten doen met een -overigens goed geoutilleerd- oud schoolgebouw in het oude centrum van Amsterdam, neemt de moderne popmuzikant met niet minder genoegen dan een uitermate modern, industrieel gebouw van alle gemakken voorzien aan de Oosterpoort. Ook het gesprek met Rob vliegt voorbij. We stoppen het gesprek na ruim een uur daar hij zich nog moet voorbereiden op een optreden van de Undercoversessies, waar bekende nederlandse muzikanten meespelen in Coverbands. Dit keer gaat het om The Black Crowes en Triggerfinger. Ook Rob is een veelzijdig muzikant. Naast drummer en personal trainer (hij is fanatiek wielrenner) heeft hij zich ontwikkeld als multi-instrumentalist, producer, en songwriter. Hij gaat zelfs regelmatig naar Nashville om daar in een schrijverscollectief te werken. Op dit moment werkt hij aan een nieuw album voor “Rob Klerkx & The Secret”, genaamd “Back to Cumberland“!. De tournee ervan wordt op 16 april in Paradiso afgetrapt.

“De overlap tussen muziek en sport is het pure ‘doen’. Muzikant moet je zijn, dat moet je gewoon ‘leven’. Hoe meer je het ‘leeft’, des te beter je er in wordt. Muziek geeft -net zoals sport- kwaliteit door het vele ‘doen’!!”

 

Het was weer een productieve middag. Met nog veel interviews te gaan levert mij dit al weer genoeg informatie op voor het boek “Trommelaars”!!