De drummers in Trommelaars: Tussenstand

Geplaatst op

Het einde van 2017 nadert en dus een mooi moment om even de tussenstand op te maken: Hoe staat het ervoor met mijn boek “Trommelaars”.

Na de zomervakantie ben ik gestart met het aanschrijven van ca. 80 drummers waar ik in het verleden foto’s van heb gemaakt, met de vraag om in mijn boek “Trommelaars” een plekje te mogen krijgen. Van die 80 zijn er meer dan 65 drummer serieus geinteresseerd. Daarvan heb ik nu bijna 40 definitieve bevestigingen, waarvan tweederde nederlands en de rest internationaal. Bij ca. 25 drummers is mijn aanvraag nog in behandeling. Mijn conclusie: Best een aardige score !!!

Ik loop wel iets achter op schema. De doorlooptijden van de aanvragen zijn langer dan ik had voorzien. Ik ga nu de periode in waarin ik interviews wil afnemen. Inmiddels twee vraaggesprekken achter de rug en 4 gepland. Ik wil er ca 10-15 in het boek plaatsen. Dus dat wordt de komende maanden nog een leuke klus.

Hieronder alvast een voorproefje van een aantal Nederlandse drummers:

 • Jody van Ooijen (popschool Leerdam, Rootbag, etc.) “Er zijn zoveel goede drummers die alles kunnen spelen, maar er is maar één 'jij'. Natuurlijk is het belangrijk de basistechnieken goed onder de knie te hebben maar ik denk dat je juist gevraagd wordt als je een eigen sound hebt.”
 • Nienke Overmars (The Silverfaces, Cheap Thrills)
 • Alexander de Goede (Ditch, Purple Rainbow) “Ik word geïnspireerd door drummers die spelen met power maar dan wel gecombineerd met finesse. Ik noem het altijd maar beuken maar dan met gevoel.”
 • Ron van Elswijk (Fanhalen, drumleraar)
 • Joppe Molenaar (Bettie Serveert)
 • Fokke de Jong (King of the World, Normaal) “Ik heb altijd een schijthekel gehad aan drummachines. Nog steeds !!”
 • Lean Robbemont (New Cool Collective)
 • Darryl Ciggaar (Dry Riverbed Trio, Dave Chavez Band, Astraynutz) “Probeer je eigen sound te vinden en ontwikkel je eigen karakter niet het karakter van je leraar of van je voorbeelden, neem dat alleen op als inspiratie.”
 • Emile Delarue (student, finalist Drumtalent 2017)
 • Peter Kempe (The Juke Joints) “Ik maakte als heel klein mannetje in de bakkerij van mijn vader van alle voorraadblikken al een soort drumstel en ging daar blijkbaar flink op te keer. Toen ik zo rond de 11-12 jaar was ging ik vaak kijken als The New Black White (met de pa van Danny Vera als zanger) in het cafe een paar huizen verderop speelden en hun drummer Ebbo Gerritsen heeft er zeker ook toe bijgedragen dat ik drummer wilde worden. “
 • Alan Luring (The Tighropes) “Wanneer ik achter het drumstel stap, verandert eigenlijk alles. Ik probeer altijd helemaal op te gaan in de muziek en daarin ook alles te geven. Op die momenten ben ik even in een andere wereld. Wat ook wel eens fijn is. Geen gezeik of gezeur. Gewoon alleen het drumstel, ik en de muziek.”
 • Rafael Schwiddessen (The Rhythm Chiefs, Dawn Brothers) “Het is voor mij ontzettend obsessief: als ik met andere dingen bezig ben, ben ik toch altijd met mijn vingers op dingen aan het tikken. Als ik autorij en muziek luister, zet ik mijn knipperlichten precies in de maat aan of uit. Als ik een trap op loop, hoor ik in mijn hoofd automatisch een backbeat tussen de treden door, en als de trap bijvoorbeeld 8 of 16 treden heeft word ik extreem gelukkig, want ‘het komt uit’. Heerlijk.
 • Mart Nijen Es (The Moonkings, Mandrake's Monster)
 • Luka van de Poel (Dewolff, Akula Rhythm Band)
 • Han Kerkhof (student, vlogger, Nederlands Studenten Jazz Orkest) “Nu ben ik niet de persoon die snel op iemand afstapt. Juist dan is het wel heel mooi dat -tijdens het Herfsfest- Cesar Zuijderwijk naar mij toekomt om me uit te nodigen volgend jaar op te treden op zijn Drum Driedaagse!”
 • Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) “Die jazzgroove na de break in Radar Love was eigenlijk toeval”
 • Mark Weerts (Black Bottle Riot, Dead Man's Curse) "Ik hou ervan als een drummer loeistrak een en dezelfde beat minutenlang kan volhouden, maar ook volgepropt met allerlei onnavolgbare breaks en beats vind ik soms tof. Ook houd ik er van als de sound helemaal in orde is. Een mooi gestemde drumkit, dat vind ik fantastisch."
 • Femke Krone (zelfstandig percussionist)
 • Damian De Weerdt (student, Winnaar Drumtalent 2017)
 • Imanishi Kleinmeulman (The Grand East) “Drummen is voor mij een vergaande passie waar ik verslaafd aan ben geraakt! Soms, na een lange tour denk je er even klaar mee te zijn, maar zodra je een paar dagen thuis zit kriebelt het toch weer om op die kruk te gaan zitten. Wat dan gelukkig ook weer kan!”
 • Maarten Poirters (Gingerpig, drumleraar) “Maar mijn voorbeelden of inspiraties zijn zeker niet alleen maar muzikanten. Iedereen die een doel, een visie, een droom heeft en er alles aan doet om dat te verwezenlijken, en die daar helemaal voor gaat, vind ik inspirerend. Dat vind ik voorbeelden. Ik ben toevallig muzikant en iemand anders misschien een atleet of een uitvinder maar het nastreven van een groot doel is natuurlijk voor iedereen hetzelfde. Wat ik ervoor heb moeten doen om mijn doel te bereiken is simpel: Keihard studeren en keihard werken. En nog steeds.”